torek, 5. februar 2008

TIRAMISU (brez jajc)

mmm...heaven in mouth...
Hladen in osvežilen italijanski desert, ki, ko ga enkrat poskusimo, pusti neverjetno prijeten vtis, ki ga je težko opisati. Tako lahek, a hkrati tako okusen. Ni težek, temveč rahel z bogato polnim okusom, ki v ustih pusti tisti nebeški občutek ...
Izvoren recept italijanskih non sicer vsebuje jajca, katerih rumenjaki skupaj z dodatkom marsale tvorijo rahlo kremo, ki se vmeša v sir mascarpone. Moj recept je brez jajc (rezen jajca v keksih Savioardi), saj se trudim pri sladicah le-tem izogibati, in mi je tako tudi bolj všeč. In da ne pozabim: Priprava tiramisuja je zelo enostavna in hitra.


Sestavine:

  • 500 g piškotov Savioardi
  • 500 g sira mascarpone
  • 3,5 dl sladke smetane
  • 1 vanilijev sladkor
  • 80 g sladkorja v prahu (po okusu)
  • 3 dl močne kave brez sladkorja
  • rum (po okusu)
  • kakav v prahu (za posipanje)

Postopek:

  1. Sir mascarpone ohladimo (oz. otoplimo) na sobno temperaturo.
  2. Stepemo sladko smetano.
  3. V ločeni posodi nežno stepemo mascarpone in sladkor v prahu (le toliko, da se znebimo grudic).
  4. Zgornji masi po žlicah dodajamo stepeno sladko smetano in kremo pri tem nežno mešamo.
  5. Hladni kavi dodamo rum (po okusu).
  6. Piškote namočimo v mešanico kave in ruma (ne preveč, saj lahko razpadejo) in jih položimo na dno pekača, tako da se med seboj dotikajo
  7. Na piškote damo plast kreme, jo poravnamo, nanjo damo drugo plast namočenih piškotov in za konec še eno plast kreme. Poravnamo.
8. Po vrhu potresemo z grenkim kakavom.
9.
čez noč damo v hladilnik.

Ni komentarjev: