torek, 5. februar 2008

PEČEN KROMPIRČEK

Ok, enostaven recept. Človek bi rekel, da pri tej jedi ni kaj veliko povedati. Pač spečemo krompir, ga po okusu začinimo in to je to. Res je – krompir lahko pečemo tudi na tak način. Kljub temu se mi zdi zanimivo, saj sem pred nedavnim na kulinaričnem forumu pri postopku tega recepta zasledila pomemben podatek, ki krepko izboljša tako okus kot kakovost te preproste jedi. In sicer je skrivnost ta, da krompir pred samo peko kuhamo. Na ta način se krompir ne zlepi za pekač in ne vpije olja, postane pa zelo hrustljav. Hkrati s tem skrajšamo čas pečenja.


Sestavine:

  • 1,5 kg krompirja
  • sol
  • olje
  • timijan



Postopek:

  1. Krompir olupimo in ga narežemo na četrtine ali polovice (odvisno od velikosti).
  2. Zavremo vodo s soljo in vanjo damo narezan krompir, kjer mora vreti nič več in nič manj kot 7 minut.
  3. Medtem v pečici segrejemo pekač z oljem (poljubna količina).
  4. Krompir odcedimo.
  5. V vroč pekač z vročim oljem položimo krompir, ga povaljamo, da pride cel v stik z maščobo, ter dodamo timijan.
  6. Pečemo na 200 °C do zlatorumene oz. do zaželjene barve in hrustljavosti (sama ga pečem približno 35 minut).

Opomba:

  • Če želimo pripraviti še bolj zdravo varianto, v pekač položimo peko papir, ki ga lahko nato premažemo z manj olja, kot sicer.
  • Začimbe lahko dodajamo po okusu, vendar moramo paziti, da se ne zažgejo, zato nekatere (npr. česen, peteršilj …) dodamo le nekaj minut, preden je krompirček pečen.

Ni komentarjev: