sreda, 23. januar 2008

Super zeljnata solata

Zelje je zadeva, ki mi vzbuja mešane občutke. Doma pravijo, da nisem velik ljubitelj te zelenjave, vendar se jaz s tem ne strinjam. Pri zelju mi je namreč zelo pomembno, kako je le-to pripravljeno, prav tako ga ne sme biti količinsko preveč – posebej v obliki kakšne enoločnice, kot je npr. zelje s fižolom. Ojej, to se je pri nas zmeraj kuhalo v ogromnih količinah – na litre in nikoli za en dan, temveč najmanj za tri! Najmanj?! In seveda so bili očetovi argumenti: »Z vsakim dnem je boljše!« Yeah right. Tako da sem obveljala kot neljubitelj zelja. Pa saj mi je že sama misel na to, da ga bom jedla 3 dni, pokvarila že prvi dan zeljanja.
Ampak zelje v omaki in pire krompir – ohoho – to pa je za prste polizat. In samo tata zna to pripraviti tako, kot imam rada. Še sama je nikoli ne »zadanem« čisto.Drugače je zelje zelo zdravo (in kot da tega vi še ne veste). Ali veste tudi, zakaj je tako zdravo?

Surovo zelje vsebuje železo, kalcij in kalij, veliko vitamina C ter je bogat vir vitaminov B1, B2 in B3. S kuhanjem sicer večino teh snovi izgubi, zato ga je najbolje jesti kar surovega ali kislega (s kisanjem ohranimo v zelju veliko vitamina C).Je odličen antioksidant in vsebuje številne snovi, ki naj bi preprečevale nastanek raka, in sicer na črevesju, prsih in želodcu. Kako to? To je zaradi visoke vsebnosti indolov oz. fiokemikalij, ki pospešujejo presnovo estrogena in proizvajajo encime, ki preprečujejo nastanek rakastih tkiv. Skratka, zelje je, še posebej surovo, odlično sredstvo za izboljšanje imunskega sistema, pospeševanje procesa prebavljanja (primerno za ohranjanje teže ali hujšanje, saj smo po njem tudi dolgo siti), krepitev mišic itd.


Sestavine:

- 1 manjša glavica zelja
- ½ čebule
- 1 strok česna
- žlica bučnega olja
- 2 nastrgana korenčka
- 200 ml jogurta
- žlica kisle smetane
- limonin sok
- žlička mlete kumine
- sol
- poper


Postopek:

  1. Zelje na drobno narežemo, vanj vtremo sol ter pustimo 15 minut, da omehča.

  1. Dodamo nastrgan korenček, na drobno narezano čebulo in nato premešamo.

  1. Dodamo jogurt, kislo smetano, bučno olje, sveže stisnjen limonin sok, kumino in sol ter spet dobro premešamo. Solato damo za eno uro v hladilnik.

  1. Postrežemo s sveže pečenim polnozrnatim kruhkom.


Ni komentarjev: