Veseli december je tu! In naredila sem izpit! Sedaj se (vsaj za nekaj časa) lahko v miru posvetim svoji drugi največji ljubezni ... kuhanju. Brez tega mi živeti ni. Neprestano razmišljam o hrani in kako jo čim bolje pripraviti. Trenutno mi vse roji po glavi in moji prve težave se že začnejo. Kaj pripraviti??? Toliko prekrasnih jedi obstaja, ki sem jih že poskusila. Naj izberem te ali nekaj popolnoma novega? Naj bom »ziherašica« in poslušam mamo, ki pravi, da je najbolje, da začnem z receptom, ki ga že obvladam? Hmm ... težka odločitev. Najbolje bo, da začnem z »brainstormingom«: nugatovo pecivo, koruzna mineštra, falafel, chole bathure, parathe, balarami, zelenjavna rižota, pilav, palak paneer, dal (jao miki!!!) ..., nato izbor najbolj realno izvedljivih možnosti ter organizacija. Po vseh mukah kolebanja in po posvetovanju s Chinujem je odločitev padla. Danes bomo jedli indijsko ... pure hearthy desi food: palak paneer in chapatiji.
PANEER (PANIR)
Panir je sveži domači sir, ki ga uporabljajo v indijski kuhinji. Podoben je našemu kravjemu siru za žar, le da je manj slan in bolj suhe strukture. Se ne topi, zato ga lahko pražimo, cvremo in uporabljamo na žaru. Je vsakdanja sestavina mnogih indijskih jedi in je izvrsten vir beljakovin ter tako primeren v vegetarijanski prehrani.
Izdelava panirja je enostavna, vendar zahteva potrpljenje in čas. Obstaja več načinov, kako ga lahko naredimo. Osnovni postopek je sledeč: zavremo mleko, dodamo kislino (npr.limonin sok), odcedimo in obtežimo sircek. To je to! Če pa želimo panir uporabiti v sladicah, kot so ras malai (sirne kroglice v zgoščenem mleku), pa sirček samo odcedimo in ohladimo (ga ne obtežimo) in nato obdelujemo, kakor zahteva recept.
Sestavine (za 500g panirja):
- 3 l mleka (3,5 % maščobe)
- sok ene in pol limone (lahko več ali manj – odvisno od sočnosti limone in kakovosti mleka)
6. Koščke sira nežno zlijemo v cedilo in počakamo, da se vsa sirotka odcedi.
10.Nato odvijemo gazo in panir je pripravljen za nadaljnjo obdelavo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar